Designsamarbete | Zen by Axel Bjurström

Vi presenterar vårt designsamarbete med arkitekten och designern Axel Bjurström som har formgett Zen, en mattkollektion med inspiration från japanska trädgårdar.

Inspirationen för mattan Zen är hämtad från den japanska zenträdgården, där ett av grundelementen är grus eller sand som krattas i olika mönster och formationer.

Mattorna, som är handtuftade i 100 % ofärgad ull, efterliknar det krattade gruset där nivåskillnaderna skapar ett taktilt och tydligt mönster, trots den monokroma färgskalan. Mattans mönster uppstår genom det tuftade ullgarnet som är både skuret och loopat med en 3D-teknik, och dess karaktär förstärks genom tuftens varierande höjd.

Om Axel Bjurström

Efter examen från Konstfack 2007 har Axel Bjurström jobbat både med arkitektur, inredning och produktdesign. Hans studio är baserad i Stockholm och ambitionen är att skapa enkel, funktionell design utifrån den skandinaviska formtraditionen. År 2012 tilldelades Axel svenska Elle Decorations pris ”Årets stjärnskott” och 2015 fick han ta emot ytterligare ett Elle Decoration Swedish Design Award, denna gång priset för ”Årets stol”.

Fotograf: United Frog Studios